Tijdens de late zomer uurtjes kan het soms snel afkoelen, een kampvuur in de tuin is dan enorm gezellig om de dag goed en warmer af te sluiten. Maar wat we vaak vergeten zijn de buren en onze eigen veiligheid. Welke maatregelen moet je van te voren nemen om overlast en ongelukken te voorkomen. Het verbranden van hout in de tuin, zorgt voor fijnstof en schadelijke stoffen die vrijkomen. Zeker als je het vuur dooft, dan komen er nare stoffen vrij die kankerverwekkend zijn. Voor onze gezondheid en die van andere is het raadzaam om dit flink te beperken, ga daarom zorgvuldig te werk met de volgende aandachtspunten.
Goede tips
Maak tijdens het vuurtje stoken gebruik van schoon, gedroogd hout. Leg dit in losse stapels op elkaar zodat er veel zuurstof bij kan komen. Als het hout volledig kan verbranden, dan ben je het meest milieuvriendelijk bezig. Je kan er ook voor kiezen om brandhout te kopen met een FSC- of PEFC keurmerk. Zolang je maar niet geverfd of geïmpregneerd hout gaat stoken. Houdt ook altijd een emmer met water bij de hand, je weet natuurlijk nooit of het van pas kan komen. Maar ga het risico vooral niet lopen. Het is een redmiddel mocht het noodzakelijk zijn.
Informeer je buren
Het is natuurlijk een kleine moeite om jouw buren in te lichten over je plannen van morgen over vanavond. Misschien hebben ze wel last van astma en hebben ze nu een reden om binnen te blijven zitten. Of ze vinden het een heel leuk idee en willen graag mee doen. Zorg ervoor dat het een tuin plezier blijft en dat de rest in de omgeving het niet als hinderlijk zal ervaren.
Alternatieve mogelijkheden
Wil je weinig luchtvervuiling en stank veroorzaken, kies dan voor een vuurpot of een elektrische barbecue. Zeker als je weet dat een gasbarbecue iets meer C02 uitstoot dan een houtskool barbecue, je kan het vergelijken met 17km autorijden.